Boter, kaas en havermelk
Joris Lohman
Nederlands | 29-11-2024 | 272 pagina's
9789000394104
Paperback / softback
Bekijk inkijkexemplaar
€ 21,99
Zonder kosten afhalen in onze winkel
Gratis parkeren voor de deur
Tekst achterflap
‘Joris Lohman weet de wonderlijke wereld achter de deur van het voedselsysteem inzichtelijk te maken. Iedereen die bezig is met eten zou dit boek moeten lezen.’ Nadia Zerouali, tv-chef, kookboekauteur
‘Boter, kaas en havermelk is een actuele, vermakelijke en prikkelende gids over een van de belangrijkste en meest verwarrende kwesties van vandaag de dag.’ Charles C. Mann, bestsellerauteur (1491, 1493, The Wizard and the Prophet)
Een hoopgevend verhaal over de toekomst van ons eten
Kunnen we 8 miljard mensen voeden zonder de aarde te vernietigen? Vijftien jaar geleden stortte politicoloog Joris Lohman zich als ‘havermelkdrinker avant la lettre’ in de verbijsterende wereld achter ons eten. Op zoek naar het antwoord op deze vraag neemt hij de lezer mee op reis door de voedselketen: van biodynamische boerderijen en een mega varkensslachterij in Nederland naar een futuristische kippenbroederij in Ivoorkust.
Boter, kaas en havermelk kantelt rigoureus je beeld over landbouw, voeding en gezondheid. Lohman maakt korte metten met de droombeelden van groene idealisten, maar ziet ook dat technologie niet alles op kan lossen. Uiteindelijk weet hij een complexe realiteit te vertalen naar een hoopgevend verhaal over de toekomst van ons eten – inclusief een eenvoudige lijst boodschappentips waarmee de lezer met een gerust hart door de supermarktschappen kan navigeren.
‘In bijna driehonderd bladzijden behandelt Lohman niet alleen de splijtzwammen in het landbouwdebat, hij beschrijft ook dilemma’s waarmee burgers en consumenten worstelen. Ook hier laat hij stelligheden wankelen met ongemakkelijke nuances.’
NRC Handelsblad
‘Met Boter, kaas en havermelk loopt de Amsterdamse politicoloog Joris Lohman de kans zowel de vleesindustrie, de supermarktbonzen als de milieubewuste consument en foodie op de kast te jagen.’
de Morgen
‘Lohman wil de stammenstrijd achter zich laten. […] Zonder voorkeur voor een van beide kampen beschrijft hij de geschiedenis van de landbouw, verklaart hij termen als “biologisch” en “regeneratief”, en schetst hij de dilemma’s rond een duurzamer voedselsysteem.’
de Volkskrant
Joris Lohman (1985) is politicoloog en oprichter van Food Hub, een opleidings- en adviesbureau in voedsel en landbouw. Food Hub werkt samen met bedrijven, overheden en professionals aan positieve verandering in de wereld van voedsel en landbouw. In 2022 kwam Joris’ documentaire The Future of Food uit en sinds 2023 is hij co-host van de wekelijkse podcast Eten is Weten.
Biografie
Joris Lohman (1985) is politicoloog en oprichter van Food Hub, de onderwijsinstelling die bedrijven, overheden, sectoren en professionals helpt om de veranderende wereld van voedsel en landbouw beter te begrijpen en aan positieve verandering te werken. In 2022 kwam zijn documentaire The Future of Food uit die hij maakte met journalist en moleculair bioloog Hidde Boersma en regisseur Karsten de Vreugd. Sinds 2023 produceren Boersma, de Vreugd en Lohman ook de wekelijkse podcast Eten is Weten. Auteursfoto MADEBYSEM
Details
EAN : | 9789000394104 |
Uitgever : | Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum |
Publicatie datum : | 29-11-2024 |
Uitvoering : | Paperback / softback |
Taal/Talen : | Nederlands |
Hoogte : | 217 mm |
Breedte : | 143 mm |
Dikte : | 27 mm |
Gewicht : | 428 gr |
Status : | Werkdagen voor 18 uur besteld: volgende dag geleverd |
Aantal pagina's : | 272 |
Keywords : | biodiversiteit;duurzaam;voedselketen;voedselsysteem |