Inclusief onderwijs

dilemma's en uitdagingen

EAN:  9789044125443
Publicatiedatum:   09-02-2010
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Bladzijden:  164

  Leverbaar bij Centraal Boekhuis

Over het boek:
Elke samenleving worstelt met de uitdaging hoe om te gaan met het gegeven dat mensen van elkaar verschillen. Deze worsteling is van alle tijden en heeft soms tot dramatische uitkomsten geleid voor bepaalde groepen mensen. Uitsluiting is er slechts één van. Uitsluiting wordt bijvoorbeeld zichtbaar in het onderwijs, op de arbeidsmarkt en in het gebruik van de openbare ruimte. Segregatie op jonge leeftijd leidt niet zelden tot levenslange uitsluiting. Jongeren met een beperking of handicap bijvoorbeeld, lopen een groot risico nooit aan het werk te komen en levenslang afhankelijk te blijven van een uitkering.

Inclusief onderwijs, dilemma s en uitdagingen beschrijft de worsteling van het onderwijs met het omgaan met en het vormgeven van diversiteit. Het laat zien hoe het huidige gesegregeerde systeem is ontstaan en wat de gevolgen zijn voor kinderen, jongeren en hun ouders. Een samenleving die begint met uitsluiten, blijft uitsluiten, zo meent de auteur. Hij houdt een pleidooi voor een andere manier van denken: inclusief onderwijs als een zich ontwikkelende onderwijspraktijk waarin diversiteit niet wordt gezien als een probleem, maar als een uitdaging. Het boek legt de pijnpunten bloot, plaatst vraagtekens en suggereert richtingaanwijzers die moeten leiden tot een werkbare vorm van inclusief onderwijs waarin kinderen en jongeren worden voorbereid op een samenleving die vraagt om mensen die inclusief kunnen denken en handelen.

Over de auteur(s):
Hans Schuman is lector aan Fontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg. Zijn onderzoeksterrein is Interdisciplinair werken in de context van onderwijs en zorg . Het lectoraat is een gezamenlijk initiatief van Fontys OSO, Heliomare Onderwijs en de WEC Raad

  EAN: 9789044125443
  Auteur: 
  Uitgever: Maklu, Uitgever
  Publicatiedatum:   09-02-2010
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 147 mm
  Breedte: 238 mm
  Dikte: 17 mm
  Gewicht: 308 gr
  Voorraad: Leverbaar bij Centraal Boekhuis
  Bladzijden: 164