Geen koopavond op Goede Vrijdag. Geopend van 9:30 tot 18.00 uur.

Beelden van Paaseiland


Nederlands | 02-03-2020 | 432 pagina's

9789045035727

Paperback / softback


  Bekijk het inkijkexemplaar

€ 24,99

  In winkelwagentje
 Van Dinter boeken

   Leverbaar bij onze leverancier




Korte beschrijving/Annotatie

In dit boek wordt de gangbare opvatting over de ondergang van de spectaculaire beeldencultuur van Paaseiland tegen het licht gehouden en verworpen.

Tekst achterflap

Jan Boersema doet in Beelden van Paaseiland alles uit de doeken over het meest afgelegen bewoonde plekje op aarde: Paaseiland. Hoe Polynesische kolonisten het tien eeuwen geleden hebben kunnen bereiken is nog steeds een raadsel. Op dit kleine eiland – het is weinig groter dan Texel – hebben de bewoners een spectaculaire beeldencultuur tot stand gebracht. Maar tegen welke prijs? Toen onze landgenoot Jacob Roggeveen het eiland op eerste paasdag 1722 als eerste Europeaan zag, bleek het eiland geheel ontbost. Ook de cultuur leek op haar retour. Was er een verband? Jared Diamond en vele andere wetenschappers vonden van wel. Paaseiland groeide uit tot de icoon van de milieugeschiedenis. Hét voorbeeld van een maatschappelijke collaps door verkeerd gebruik van natuurlijke hulpbronnen, en een grimmige waarschuwing voor de hele aarde. In dit boek wordt deze gangbare opvatting tegen het licht gehouden en na grondige analyse van het meest recente feitenmateriaal verworpen.

Recensie/Quote

'Overtuigend.' **** - de Volkskrant

Biografie

Jan J. Boersema is bioloog en promoveerde in de theologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2013 is hij hoogleraar Grondslagen van de milieuwetenschappen bij het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden.

Details

EAN (ISBN) :9789045035727
Auteur: 
Uitgever :Atlas Contact, Uitgeverij
Publicatiedatum :  02-03-2020
Uitvoering :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :211 mm
Breedte :135 mm
Dikte :30 mm
Gewicht :559 gr
Voorraad :Leverbaar bij onze leverancier
Bladzijden :432
Trefwoorden :  culturele antropologie;culturele geschiedenis;jacob roggeveen;milieu;polynese