Beelden van Paaseiland

Over de duurzaamheid en veerkracht van een cultuur

EAN:  9789045035727
Publicatiedatum:   02-03-2020
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Bladzijden:  432

  Leverbaar bij Centraal Boekhuis

Jan Boersema doet in Beelden van Paaseiland alles uit de doeken over het meest afgelegen bewoonde plekje op aarde: Paaseiland. Hoe Polynesische kolonisten het tien eeuwen geleden hebben kunnen bereiken is nog steeds een raadsel. Op dit kleine eiland – het is weinig groter dan Texel – hebben de bewoners een spectaculaire beeldencultuur tot stand gebracht. Maar tegen welke prijs? Toen onze landgenoot Jacob Roggeveen het eiland op eerste paasdag 1722 als eerste Europeaan zag, bleek het eiland geheel ontbost. Ook de cultuur leek op haar retour. Was er een verband? Jared Diamond en vele andere wetenschappers vonden van wel. Paaseiland groeide uit tot de icoon van de milieugeschiedenis. Hét voorbeeld van een maatschappelijke collaps door verkeerd gebruik van natuurlijke hulpbronnen, en een grimmige waarschuwing voor de hele aarde. In dit boek wordt deze gangbare opvatting tegen het licht gehouden en na grondige analyse van het meest recente feitenmateriaal verworpen.

In dit boek wordt de gangbare opvatting over de ondergang van de spectaculaire beeldencultuur van Paaseiland tegen het licht gehouden en verworpen.

Jan J. Boersema is bioloog en promoveerde in de theologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2013 is hij hoogleraar Grondslagen van de milieuwetenschappen bij het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden.

‘Boersema ontrafelt de populaire theorie over de ineenstorting van de Paaseilandse natuur en cultuur.’

  EAN: 9789045035727
  Auteur: 
  Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij
  Publicatiedatum:   02-03-2020
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 135 mm
  Breedte: 211 mm
  Dikte: 30 mm
  Gewicht: 559 gr
  Voorraad: Leverbaar bij Centraal Boekhuis
  Bladzijden: 432
  Trefwoorden:   culturele antropologie;culturele geschiedenis;jacob roggeveen;milieu;polynese