De webwinkel van Van Dinter Boeken in Boxmeer

Ei, foetus, baby


Nederlands | 06-10-2023 | 400 pagina's

9789045039787

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 27,99


 Van Dinter boeken

   Leverbaar bij onze leverancier
Korte beschrijving/Annotatie

Een fascinerende geschiedenis van de veranderende kijk op en kennis over zwangerschap en abortus.

Tekst achterflap

Wat gebeurt er precies in een zwangere buik? Al eeuwenlang proberen mensen, meestal mannen, die vraag te beantwoorden. De onderzoekers die zich erover bogen gebruikten daarbij een groot scala aan met de tijd veranderende technieken en methoden. Ook het woordgebruik over zwangerschap varieerde en varieert met de tijd. Wanneer mag of moet je bijvoorbeeld ‘zwanger’ heten, en ben je dat dan van een ‘vrucht’, ‘ei’, ‘foetus’ of ‘kind’? En wanneer spreken we over de beëindiging van de zwangerschap als ‘een abortus’?

Trudy Dehue is gefascineerd door de totstandkoming van kennis. Wat is bijvoorbeeld de plek van de zwangere persoon in de vele studies van de zwangere buik? Feiten zijn altijd het eindproduct van menselijk handelen en menselijke beslissingen betoogt ze, met soms grote gevolgen voor het lief en leed van anderen. Achter elk feit schuilt vaak ook een belangrijk verhaal.

In 'Ei, foetus, baby' ontrafelt Dehue vele verhalen achter de feiten over zwangerschap en zwangerschapsbeëindiging. In haar vijf eeuwen omspannende onderzoek brengt ze soms gruwelijke, soms liefdevolle en soms bevreemdende technieken en denkbeelden in kaart. Tegelijk biedt ze nieuwe inzichten over de relatie tussen onze kennis en de werkelijkheid.

Recensie/Quote

'Het is een indrukwekkend historisch onderzoek, met als rode draad de macht die mannen uitoefenen over het vrouwenlichaam. (...) Dat leidt onvermijdelijk tot een pleidooi voor zelfbeschikking van de zwangere, iets wat zelfs in deze tijd nog lang niet vanzelfsprekend is.'

Biografie

Trudy Dehue (1951) is emeritus hoogleraar wetenschapstheorie en wetenschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze heeft een uitstekende wetenschappelijke reputatie en schreef eerder onder meer de bestsellers De depressie-epidemie en Betere mensen. In 2019 ontving ze de prestigieuze Akademiepenning van de KNAW.

Details

EAN :9789045039787
Auteur: 
Uitgever :Atlas Contact, Uitgeverij
Publicatie datum :  06-10-2023
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :229 mm
Breedte :150 mm
Dikte :25 mm
Gewicht :541 gr
Status :Leverbaar bij onze leverancier
Aantal pagina's :400