We plakken als vliegen, maar steken niet als muggen

ontmoetingen tussen côtéman en toeristen in Senegal

EAN (ISBN):  9789052602417
Publicatiedatum:   20-04-2007
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Bladzijden:  150

  Niet op vooraad in ons centraal magazijn, langere levertijd

Door het gemak waarmee we naar verre landen vliegen, ervaren we de wereld als kleiner dan ooit tevoren. Dagelijks komen duizenden toeristen in contact met mensen wier levens er heel anders uitzien. Maar leidt deze verkleinde fysieke afstand ook tot een minder diepe culturele kloof tussen mensen?
Lou de Jong onderzocht de ontmoeting tussen toeristen en informele gidsen, c t n, in het zuiden van Senegal. Aanvankelijk lijken haar contacten in een vriendelijke vakantiesfeer te verlopen. Maar al snel blijkt onder de oppervlakte van zon, zand, zee en tranquilit eer te spelen. Op verhalende wijze laat de auteur zien wat er zich buiten de poorten van de hotels afspeelt. Haar relaas is herkenbaar voor iedereen die wel eens op vakantie is geweest en zich in het toeristische circus heeft afgevraagd: 'Wat is hier nou eigenlijk aan de hand?'
Lou de Jong is cultureel antropoloog. In 2006 studeerde zij cum laude af aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Momenteel volgt zij een opleiding journalistiek.
'We plakken als vliegen, maar steken niet als muggen' is de vierde uitgave in de reeks ANTROPOLOGIE ACADEMIE. Cultureel antropologisch onderzoek geeft inzicht in boeiende en indringende menselijke thema's. Het kan bij uitstek antwoorden op vragen over cultuur en culturele dynamiek, zowel in samenlevingen elders als in de Nederlandse multiculturele samenleving. De reeks ANTROPOLOGIE ACADEMIE wil voor een breed publiek de resultaten van antropologisch veldwerk en andere door antropologen gebruikte onderzoeksmethoden belichten. Daarbij wordt een scala aan onderwerpen uit het ruime studieveld van de culturele antropologie belicht.
De boeken uit de ANTROPOLOGIE ACADEMIE hebben een inleidend karakter, zijn toegankelijk geschreven en geschikt voor studenten op BA-en MA-niveau, maar ook voor anderen, zoals reizigers en docenten, die zich afvragen hoe mensen met een verschillende culturele achtergrond in de wereld staan. De reeks ANTROPOLOGIE ACADEMIE wordt uitgegeven in samenwerking met de Antropologen Beroepsvereniging (ABv) - www.antropologen.nl

  EAN (ISBN): 9789052602417
  Auteur: 
  Uitgever: Amsterdam University Press
  Publicatiedatum:   20-04-2007
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 216 mm
  Breedte: 135 mm
  Dikte: 10 mm
  Gewicht: 213 gr
  Voorraad: Niet op vooraad in ons centraal magazijn, langere levertijd
  Bladzijden: 150
  Reeks:   Antropologie Academie