EAN:  9789059727113
Publicatiedatum:   04-12-2012
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:   Nederlands
Hoogte:  140 mm
Breedte:  210 mm
Dikte:  24 mm
Gewicht:  554 gr
Bladzijden:  404

 Direct leverbaar uit ons (digitaal) magazijn

Er wordt de laatste jaren veel verwacht van actief burgerschap. Juist de nabijheid van de eigen wijk zou veel concrete aanknopingspunten en aanleidingen bieden voor bewonersinzet, zo verwachten beleidsmakers en bestuurders. 'Actief burgerschap' is echter nog te vaak een algemeen begrip waarachter veel verschillende ideeën, wensen en verwachtingen schuilgaan. In deze studie wordt actieve bewonersinzet in (stads)wijken aan een nader onderzoek onderworpen: welke verschillende typen actief burgerschap zijn in de praktijk te onderscheiden en hoe zijn deze te begrijpen?


Ted van de Wijdeven bestudeerde veel initiatieven van wijkbewoners die op een actieve en (co-)productieve wijze hun leefomgeving tot een mooiere plek willen maken. Wat drijft deze mensen en wat zijn hun werkwijzen? In deze studie wordt specifiek ingegaan op de 'doeners' in het publieke domein: op diegenen die een bijdrage leveren in de 'doe-democratie' door concrete activiteiten te ontplooien in en voor de wijk. Op basis van uitgebreid kwalitatief onderzoek gaat Van de Wijdeven in op de cruciale condities en voorwaarden om de doe-initiatieven op gang te krijgen en op tempo te houden. Tevens wordt in deze studie stilgestaan bij de opbrengsten van dergelijke initiatieven en worden implicaties van 'doen' in het publieke domein besproken.


Ted van de Wijdeven werkt als onderzoeker en docent bij de Tilburgse School voor Politiek en Bestuur (Universiteit van Tilburg).

  EAN: 9789059727113
  Auteur: 
  Uitgever: Eburon Uitgeverij B.V.
  Publicatiedatum:   04-12-2012
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 140 mm
  Breedte: 210 mm
  Dikte: 24 mm
  Gewicht: 554 gr
  Voorraad: Op werkdagen besteld: morgen afhalen of bezorgd
  Bladzijden: 404