Onderstroommanagement

systemisch werken voor doeners en makers

EAN:  9789083211305
Publicatiedatum:   10-12-2021
Uitvoering:  Hardback
Taal:  Nederlands
Bladzijden:  256

  In ons centraal magazijn

Ben jij minder succesvol dan je zou kunnen zijn en presteert jouw bedrijf of team minder goed dan mogelijk zou zijn, ondanks al jouw inzet en talent? Grote kans dat jouw leiderschap incompleet is. Complete leiders hebben aandacht voor zowel de bovenstroom als de onderstroom. In de bovenstroom gaat het over de optimale inzet van alle beschikbare middelen, in de onderstroom over het optimaal organiseren van de onderlinge verbindingen van alles wat bij een bedrijf hoort – en daar ligt steeds meer de bottleneck. Gelukkig is onderstroommanagement eenvoudiger dan je denkt. Het moeilijkste is het WYSIWYG-denken verlaten. In de onderstroom geldt namelijk what-you-don’t-see-is-what-you-get. Als je weet waar je moet zijn, gaat het eigenlijk vanzelf. Dit boek wijst je de weg.

Complete leiders sturen op zowel de bovenstroom als de onderstroom. De bovenstroom gaat over optimale inzet van middelen, de onderstroom gaat over optimaal organiseren van onderlinge verbindingen

Jan ter Bogt (1963) is bedrijfskundig ondernemer. Hij is opgeleid in procestechniek, technische bedrijfskunde en systemisch werk. Heeft vele bedrijven geholpen met het creëren van een gezondere (mens) organisatie met een significante hogere productiviteit, zowel in de rol als consultant en als operationeel directeur. Deze resultaten zijn ontstaan door zowel de boven- als de onderstroom onder ogen te zien en deze concreet in de praktijk toe te passen. Siets Bakker (1973) is systemisch ondernemer. Ze is opgeleid in HR en bedrijfskunde en heeft daarna gewerkt als organisatieadviseur. Inmiddels heeft meerdere bedrijven en heeft ze Rake Vragen gecreëerd: een vorm van vragen stellen die op de onderstroom raken. Haar boek en kaartenset Rake Vragen zijn bestsellers en vertaald naar het Engels, Spaans en Deens.

DEEL 1: OVER ONDERSTROOMMANAGEMENT Hoofdstuk 1 Het ontstaan van bovenstroom- en onderstroommanagement Hoofdstuk 2 Bovenstroom en onderstroom nu Hoofdstuk 3 De logica van de onderstroom Hoofdstuk 4 De basis Hoofdstuk 5 De complete leider DEEL 2: TOOLBOX Voor je aan de slag gaat Routekaart Tool 1 Quick wins Tool 2 Continu verbeteren in de onderstroom Tool 3 Toegang tot de onderstroom krijgen Tool 4 KVI’s: de KPI’s van de onderstroom Tool 5 Het denkproces organiseren Tool 6 Leiderschap in de onderstroom Tool 7 Systemische empowerment Tool 8 Quick scan van de verbindingen Tool 9 Nieuwe start DEEL 3: BEGRIPPENLIJST DEEL 4: ACHTERGRONDEN

Waar moet je zijn voor meer succes? In een bedrijf dat op orde is, is de bovenstroom voor 90-100% geoptimaliseerd. Meer investeren hierop brengt vaak niet meer dan relatief kleine verbeteringen. In de onderstroom echter, is de optimalisatie vaak niet meer dan 20-30%. Als je hier dus verbeteringen invoert maak je gelijk grote stappen. Bovendien zijn de kosten voor onderstroom veranderingen veel lager en duren ze veel korter. Zo heeft Jan in een periode van 4 maanden, zonder enige investering het rendement van een van zijn klanten met 30% verhoogd door de principes van onderstroommanagement toe te passen. Siets heeft het resultaat van een bedrijf dat ze overnam, in drie jaar tijd twee keer verdubbeld, ook alleen door haar kennis van de onderstroom in te zetten. De logica op de onderstroom is een beetje anders dan op de bovenstroom, het is misschien even wennen in het begin. Maar de interventies zijn al in te zetten nog voor je het boek uit hebt.

  EAN: 9789083211305
  Auteur: 
  Uitgever: Vrije Uitgevers, De
  Publicatiedatum:   10-12-2021
  Uitvoering: Hardback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 176 mm
  Breedte: 246 mm
  Dikte: 21 mm
  Gewicht: 651 gr
  Voorraad: In ons centraal magazijn
  Bladzijden: 256
  Trefwoorden:   leiderschap;management;onderstroom;opstellingen;systemisch