De webwinkel van Van Dinter Boeken in Boxmeer

Halte Hausdorff


Nederlands | 28-05-2024 | 596 pagina's

9789083320434

Hardback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 34,95


 Van Dinter boeken

   Leverbaar bij onze leverancier
Korte beschrijving/Annotatie

Halte Hausdorff is het fascinerende verhaal van huisarts David Hausdorff; een Joodse Rotterdammer die als onderduiker maar net de Tweede Wereldoorlog overleefde.

Tekst achterflap

Hausdorff werd in 1901 geboren in een welvarend orthodox-Joods gezin. Tijdens zijn wandelingen naar de synagoge aan de Boompjes zag de jonge David het oude Rotterdam razendsnel veranderen. Niet alleen was hij getuige van de groei van de haven, hij zag ook hoe de Zandstraatbuurt werd gesloopt en de Coolsingel als stadsboulevard verrees.


In 1930 vestigde Hausdorff zich als huisarts en betrok een pand aan de West-Kruiskade, waar hij tot ver na de oorlog praktijk zou houden. Gedurende zijn meeslepende leven kwam Hausdorff in contact met tal van aansprekende figuren: van lokale beroemdheden als Branco van Dantzig en Rigardus Rijnhout – de ‘Reus van Rotterdam’ – tot beruchte nazi’s, na de oorlog bekend geworden als de ‘Drie van Breda’. Die laatsten kruisten zijn pad toen hij als arts probeerde zoveel mogelijk Joden van deportatie te redden. Dat was allemaal vóór hij in 1943 met zijn gezin onderdook.


Na de oorlog zette Hausdorff zijn praktijk voort en beijverde hij zich voor de wederopbouw van de Joodse gemeenschap. Zijn geloof was de enige constante factor in zijn bewogen leven. Tot aan zijn dood bleef hij ‘lernen’, lesgeven en schrijven over het Jodendom.


Voor zijn werk voor de stad en de Joodse gemeenschap werd Hausdorff in 1978 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De titel van deze biografie verwijst naar de tramhalte aan de West-Kruiskade, die in de volksmond jarenlang gekoppeld werd aan de geliefde huisarts.

Slogan/Promotie

Hausdorff werd in 1901 geboren in een welvarend orthodox-Joods gezin. Tijdens zijn wandelingen naar de synagoge aan de Boompjes zag de jonge David het oude Rotterdam razendsnel veranderen. Niet alleen was hij getuige van de groei van de haven, hij zag ook hoe de Zandstraatbuurt werd gesloopt en de Coolsingel als stadsboulevard verrees. In 1930 vestigde Hausdorff zich als huisarts en betrok een pand aan de West-Kruiskade, waar hij tot ver na de oorlog praktijk zou houden. Gedurende zijn meeslepende leven kwam Hausdorff in contact met tal van aansprekende figuren: van lokale beroemdheden als Branco van Dantzig en Rigardus Rijnhout – de ‘Reus van Rotterdam’ – tot beruchte nazi’s, na de oorlog bekend geworden als de ‘Drie van Breda’. Die laatsten kruisten zijn pad toen hij als arts probeerde zoveel mogelijk Joden van deportatie te redden. Dat was allemaal vóór hij in 1943 met zijn gezin onderdook. Na de oorlog zette Hausdorff zijn praktijk voort en beijverde hij zich voor de wederopbouw van de Joodse gemeenschap. Zijn geloof was de enige constante factor in zijn bewogen leven. Tot aan zijn dood bleef hij ‘lernen’, lesgeven en schrijven over het Jodendom. Voor zijn werk voor de stad en de Joodse gemeenschap werd Hausdorff in 1978 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De titel van deze biografie verwijst naar de tramhalte aan de West-Kruiskade, die in de volksmond jarenlang gekoppeld werd aan de geliefde huisarts.

Biografie

Journaliste en schrijfster Trix van Bennekom woont en werkt in Rotterdam. De biografie Halte Hausdorff is haar derde boek. Eerder schreef zij de biografie Abraham en de kroniek De tragiek van Bonaire.

Inhoudsopgave

Voorwoord Stamboom De voorouders Een jongen van de rivier Arts en agoedist Aan de vooravond De meidagen Het begin van de Jodenvervolging Oproepen en razzia’s De ondergang van het Rotterdamse Jodendom De onderduik De overlevenden Herstellers en vernieuwers De wederopbouw Een afgelopen chassene Noten Woordenlijst Bronnen Literatuur Personenregister

Details

EAN :9789083320434
Auteur: 
Uitgever :Vrije Uitgevers, De
Publicatie datum :  28-05-2024
Uitvoering :Hardback
common.Language :Nederlands
Hoogte :241 mm
Breedte :157 mm
Dikte :48 mm
Gewicht :1084 gr
Status :Leverbaar bij onze leverancier
Aantal pagina's :596
Keywords :  biografie;geschiedenis;holocaust;israel;jodendom;jodenvervolging;joodse artsen;joodse raad;onderduik;orthodox-joods;religie;rotterdam;tweede wereldoorlog;vlaardingen;zionisme