Spinozaland

De ontdekking van de vrijheid – Amsterdam, 1677

EAN:  9789460039386
Publicatiedatum:   08-02-2021
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Bladzijden:  560

  Leverbaar bij Centraal Boekhuis

‘Spinozaland is méér dan een roman. Bovendien laat het zien dat deze eerste “spinozisten” allesbehalve wereldvreemde metafysici waren.’ – Wiep van Bunge, hoogleraar in de geschiedenis van de filosofie Vaak wordt gedacht dat de Amsterdamse filosoof Spinoza, nadat hij door de joodse gemeenschap in de ban werd gedaan, in alle eenzaamheid tot zijn radicale en nog altijd zeer invloedrijke ideeën kwam. Maar niets is minder waar. Spinoza had veel vrienden, zowel binnen als buiten Nederland. Zij becommentarieerden zijn werk, en leverden een grote bijdrage aan de ontwikkeling van zijn denkbeelden. Velen van hen maakten deel uit van de kring verlichte geleerden, dichters en staatslieden uit de zeventiende eeuw, zoals Christiaan Huygens, Gottfried Leibniz en de gebroeders De Witt. Dit baanbrekende boek schetst op erudiete wijze de wereld van Spinoza: mannen en vrouwen die hartstochtelijk op zoek zijn naar vrijheid en naar de waarheid. We maken kennis met onder anderen de gedreven Saul Morteira, opperrabbijn van de joodse gemeenschap, die zijn briljante leerling Spinoza tot zijn grote spijt ‘de verkeerde kant’ op ziet gaan. Met uitgever Jan Rieuwertsz, die er niet voor terugschrikt de meest opruiende boeken van zijn tijd te publiceren. En met latinist en geleerde Franciscus van den Enden, die wel wordt beschouwd als Spinoza’s filosofische leermeester. In dit verhaal wordt de wereld van Spinoza op schitterende wijze tot leven gebracht. Met veel kennis van zaken weet Rovere zowel de zeventiende eeuw als de filosofie van Spinoza voor iedereen toegankelijk te maken.

Baanbrekend boek dat op erudiete wijze de wereld van Spinoza schetst: mannen en vrouwen die op zoek zijn naar vrijheid en de waarheid en hoe zij bijdroegen aan de radicale denkbeelden van de filosoof.

Maxime Rovere is filosoof en Spinoza-specialist. Hij was tot 2019 docent filosofie aan de universiteit van Rio de Janeiro, volgde een fellowship aan het NIAS in Amsterdam en is wetenschappelijk onderzoeker bij het IHRIM in Lyon. Spinozaland, waarvan in Frankrijk meer dan 20.000 exemplaren werden verkocht, is zijn eerste publieksboek.

‘Spinozaland is méér dan een roman. Bovendien laat het zien dat deze eerste “spinozisten” allesbehalve wereldvreemde metafysici waren.’ – Wiep van Bunge, hoogleraar in de geschiedenis van de filosofie In Frankrijk meer dan 20.000 exemplaren verkocht.

  EAN: 9789460039386
  Auteur: 
  Uitgever: Balans, Uitgeverij
  Vertaler:  Hendrickje Spoor - Frank Mertens
  Publicatiedatum:   08-02-2021
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 151 mm
  Breedte: 232 mm
  Dikte: 45 mm
  Gewicht: 848 gr
  Voorraad: Leverbaar bij Centraal Boekhuis
  Bladzijden: 560
  Trefwoorden:   christiaan huygens;denkbeelden;filosofie;franciscus van den enden;gebroeders de witt;geloof;gottfried leibniz;jan rieuwertsz;kerk;samenleving;saul morteira;spinoza;verlichting;vrijheid;waarheid