De prijs van de macht

Mark Rutte en de VVD

EAN:  9789463821278
Publicatiedatum:   25-01-2022
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Bladzijden:  256

   Nog niet verschenen

Toen in 2006 de jonge en opgewekte, maar onbekende staatssecretaris Mark Rutte leider werd van de VVD, bevond de partij zich op een electoraal dieptepunt. Niemand had kunnen bevroeden dat Rutte haar vier jaar later naar een historische verkiezingsoverwinning zou leiden en premier van Nederland zou worden. Inmiddels is hij dat al tien jaar, in wisselende coalities en ondanks talloze schandalen en politieke crises. Hoe komt dat? Hoe heeft de VVD onder Rutte zo’n langdurig succesvolle partij kunnen worden? En wat is de prijs geweest van dat succes? Wilma Borgman, politiek verslaggever voor de NOS, volgt de VVD al meer dan twintig jaar. In De prijs van de macht geeft ze een fascinerende kijk achter de schermen bij de strategische keuzes die binnen de partij zijn gemaakt en bespreekt ze ook de keerzijdes daarvan: het gebrek aan interne discussie, de kleine club beslissers en het ideologisch kleurverlies. En is het succes nog een keer te herhalen bij de verkiezingen in maart 2021, na een jaar dat gekenmerkt wordt door de coronacrisis? Het resultaat is een even boeiend als indringend document over tien jaar Nederlandse politieke geschiedenis, van een van de best ingevoerde insiders.

Een insider geeft een fascinerende kijk achter de schermen van het langdurige regeren van de VVD en bespreekt ook de keerzijden daarvan. Kan de partij haar succes in maart 2021 nog een keer herhalen?

Wilma Borgman werkt sinds 1996 als verslaggever Den Haag voor de NOS. Samen met Max van Weezel schreef ze Vrienden tegen wil en dank. De lessen van het tweede kabinet-Rutte.

  EAN: 9789463821278
  Auteur: 
  Uitgever: Balans, Uitgeverij
  Publicatiedatum:   25-01-2022
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Voorraad: Nog niet verschenen
  Bladzijden: 256
  Trefwoorden:   coalities;crisis;ideologie;insider;mark rutte;nederland;opkomst;politiek;schandalen;strategie;succes;verkiezingen;vvd