Opgesloten tussen zwart, wit en grijs

Het kamp van Lokeren (1944-1947)

EAN:  9789492639127
Publicatiedatum:   08-03-2018
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:   Nederlands
Hoogte:  151 mm
Breedte:  230 mm
Dikte:  15 mm
Gewicht:  321 gr
Bladzijden:  168

 Direct leverbaar uit ons (digitaal) magazijn

Het verhaal van het hechteniskamp van Lokeren, een voormalig Duits krijgsgevangenschap waar België na de oorlog collaborateurs en vermeende collaborateurs gevangen zette.

Björn Rzoska (1973) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent en was als assistent verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Hij werkte als stafmedewerker bij het Vlaams Centrum voor Volkscultuur (vandaag FARO). Momenteel is hij fractievoorzitter van Groen in het Vlaams Parlement.

In september 1944 trekt de bevrijder door Vlaanderen. Euforie overal, maar ook agressie tegenover collaborateurs en iedereen die daarvoor doorging. Justitie reageert traag. De publieke opinie eist gerechtigheid. En dus barst de straatrepressie los. Duizenden mannen en vrouwen worden opgepakt en samengedreven. In Lokeren wordt een voormalig Duits gevangeniskamp omgevormd tot het grootste interneringskamp van het land. Duizenden collaborateurs en verdachten worden er samengepakt. Onder hen Filip de Pillecyn, Jozef Goossenaerts en Remi Piryns. Velen onder hen zijn onschuldig, want maar liefst 60% van de bewoners van het hechteniskamp wordt nooit veroordeeld. Opsluiting is hun straf. Voor 100 frank kunnen ze om brood bedelen. Na een hongeropstand worden ze met karabijnkolven teruggeslagen. Trefzeker schetst Björn Rzoska het verhaal van de niet-veroordeelden. Rzoska beschrijft het dagelijks kampleven, waar men de verveling bestreed met toneel, knutselen en eigen ‘Gentse Feesten’. Opgesloten tussen zwart, wit en grijs is het verhaal van gedetineerden, kampaalmoezeniers en bewakers. En neen, die laatsten kwamen niet allen uit het verzet.

  EAN: 9789492639127
  Auteur: 
  Uitgever: Uitgeverij Perruptio cvba
  Publicatiedatum:   08-03-2018
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 151 mm
  Breedte: 230 mm
  Dikte: 15 mm
  Gewicht: 321 gr
  Voorraad: Op werkdagen besteld: morgen afhalen of bezorgd
  Bladzijden: 168
  Trefwoorden:   gevangenenkamp;lokeren;repressie;collaboratie