Hugo in de jungle

Herinneringen aan een politieke pennenridder

EAN:  9789492639387
Publicatiedatum:   03-12-2019
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:   Nederlands
Hoogte:  120 mm
Breedte:  185 mm
Dikte:  9 mm
Gewicht:  109 gr
Bladzijden:  96

 Direct leverbaar uit ons (digitaal) magazijn

Wie anders dan de gevierde Gaston Durnez kan een indringend portret schrijven van zijn oud-collega en goede vriend Hugo De Ridder?

Gaston Durnez (Wervik 9 september 1928) is een bekroond dichter, prozaschrijver en journalist. Hij publiceerde tientallen boeken, onder meer Felix Timmermans. Een biografie (2000), Vroeger waren wij veel jonger (2008), De bolhoed van mijn vader (2015) en Een mens is maar een wandelaar (2018). Hij is ook de auteur van het monumentale, tweedelige werk De Standaard: het levensverhaal van een Vlaamse krant en redacteur van de eerste Encyclopedie van de Vlaamse Beweging.

‘Een kei in de Wetstraat’; ‘Een van de iconen van de Belgische journalistiek’; ‘Een sterkhouder van De Standaard’. Toen Hugo De Ridder in oktober 2018 onverwacht overleed, werd hij alom geroemd als een uitzonderlijk en invloedrijk journalist. De necrologieën wezen meestal op de boeken waarin hij op meesterlijke wijze belangrijke hoofdstukken van de Zeitgeschichte reconstrueerde en analyseerde. Daardoor bleven zijn eigenlijke journalistieke werk bij De Standaard(1966-1990), zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de krant en zijn aandeel in de stevige reputatie die ze in die periode opbouwde wat onderbelicht. Wie anders en wie beter dan Gaston Durnez kan dat hiaat opvullen? Gaston Durnez was gedurende dat kwarteeuw niet alleen een eveneens gerenommeerde collega, maar ook een goede vriend van Hugo – een vriendschap die ook nadien stand zou houden. Helemaal in de trant en de stijl van Een mens is maar een wandelaar (2018), waarin Durnez herinneringen ophaalt aan 29 mensen die hij op zijn levenspad heeft ontmoet en die op een of andere wijze indruk gemaakt en invloed uitgeoefend hebben op hem, is Hugo in de jungle een éclat de biographie – een dertigste en laatste bouwsteen van zijn portret van een inspirerende generatie die voorbij is. Herman Van Rompuy, die tot de christendemocratische vriendengroep van Hugo behoorde, en Mark Deweerdt, die redacteur was op de door Hugo geleide binnenlandredactie van De Standaard, vullen Durnez’ schets aan met enkele eigen herinneringen.

  EAN: 9789492639387
  Auteur: 
  Uitgever: Uitgeverij Perruptio cvba
  Publicatiedatum:   03-12-2019
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 120 mm
  Breedte: 185 mm
  Dikte: 9 mm
  Gewicht: 109 gr
  Voorraad: Op werkdagen besteld: morgen afhalen of bezorgd
  Bladzijden: 96